5 en 6 oktober Tiel Pakt Uit! hét actieweekend van Tiel

Radius: Uit
Radius:
km Stel zoekstraal in
Zoek

Tiel en haar verleden

Tiel heeft als voormalige Hanzestad niet alleen een rijk verleden, maar is ook nu nog het bloeiende streekcentrum van het Gelders Rivierengebied. Tiel is één van de oudste steden van Nederland. Verreweg de meeste Nederlandse steden hebben hun oorsprong in de late Middeleeuwen, de periode 1150-1300. Tiel stamt uit de periode 850-1100.

 

Handelsnederzetting

StadsmuurDe nederzetting Tiel was gespecialiseerd in handel met voor die tijd verre oorden als Engeland en het Duitse Rijnland. De Tielse kooplieden bezaten een soort handelsorganisatie die van vòòr de tijd van de Hanze stamt. Niet alleen handelaren bewoonden Tiel, ook de koning had hier een residentie en liet hier in de elfde eeuw zilveren munten slaan. Tevens bezat de handelsnederzetting belangrijke kloosters, kerken en een haven, waarvan een deel van de beschoeiing in het voorjaar van 1996 bij opgravingen in de binnenstad is teruggevonden. Archeologen troffen hier tevens de restanten van een vikingschip aan. Meer recent is er een Bataafs grafveld met een nederzetting gevonden in de nieuwbouwwijk Passewaaij. In de dertiende eeuw ontstond de machtige Duitse Hanze. Tiel werd lid van dit verbond van handelssteden. Daardoor werd vooral de handel met de landen aan de Oostzee tot bloei gebracht. De economische betekenis van Tiel (ruim 10.000 arbeidsplaatsen) gaat dus ver in de historie terug.

Monumentenzorg

In het oude stadscentrum herinneren veel monumenten aan het rijke verleden, zoals de St. Maartenskerk, de Waterpoort met de Groote Sociëteit (streekmuseum), het Kantongerecht en het uit 1562 daterende Ambtmanshuis, dat deel uitmaakt van het stadhuiscomplex. Tiel werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschoten. In de vijftiger jaren lag het accent op het herstel van de oorlogsschade – de wederopbouw – in de jaren ’60 en ’70 op de uitbreiding van Tiel met een serie nieuwbouwwijken. Vanaf de zeventiger jaren zijn ook veel nieuwe woningen in de binnenstad gerealiseerd.

Wapen van Tiel

Het wapen van Tiel is verleend door de Hoge Raad in 1816. Het stelt een dubbele arend op het schild voor, vastgehouden door klimmende leeuwen. Het wapen is van goud en sabel (zwart). Het wapen wordt nu alleen nog gebruikt bij bijzondere gelegenheden. De kleuren geel en zwart van het wapen vindt u nu terug in de vlag en het logo. De gemeentevlag is bij raadsbesluit van 9 juni 1954 vastgesteld. Meer informatie over de historie van Tiel vindt u op de website van het Regionaal Archief Rivierenland, www.regionaalarchiefrivierenland.nl.

Binnenstad Tiel

Tiel kent een groot, gevarieerd aanbod van winkels in de binnenstad. Daar treft men ook de Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof en Cultuurcentrum Zinder aan en diverse gezellige horecapleinen, zoals het Plein, de Groenmarkt en het Korenbeursplein. De binnenstad was in 2019 genomineerd voor de beste binnenstad van Nederland. Het winkelend publiek kan uitgebreid parkeren op de diverse parkeerplaatsen vlakbij het centrum.

Flipje

Tiel dankt zijn bekendheid in Nederland vooral aan de metaal- en fruitindustrie. En wie Tiel zegt, denkt vooral aan het jaarlijkse Fruitcorso, Appelpop en aan het stripfiguurtje Flipje, al meer dan 80 jaar als ‘reclameheld’ bekend bij jong en oud. Flipje is zonder twijfel dé mascotte van de stad Tiel. Flipje wordt in Tiel geëerd met een museum en een standbeeld. Veel toeristen nemen vaak een Selfie met Flipje. Zijn standbeeld staat op de Groenmarkt. 

 

Stadswandeling

Tiel, de oude stad aan de Waal en de Linge, kent binnen de grachten zowel een modern winkelgebied als een historisch gedeelte. Een overzicht van verleden, heden en toekomst krijgt u met een stadswandeling door Tiel. Ook kunt u via het Flipje en Streekmuseum Tiel een stadsgids vragen voor een stadswandeling.

 

St. Maartenstoren beklimmen

Liefhebbers van een flinke klim en een mooi uitzicht, hebben in augustus en september de mogelijkheid om de 55 meter hoge toren van de St. Maartenskerk onder leiding van een gids te beklimmen. Vergeet vooral uw verrekijker en camera niet! De minimumleeftijd van de klimmers is tien jaar; men moet over een goede conditie beschikken. Voor meer informatie: www.uitintiel.nl