19e -eeuwse Dickens Festijn op koopzondag 15 december

19e -eeuwse Dickens Festijn op koopzondag 15 december
Nieuws

Kom langs en wordt ondergedompeld in de sfeer van het Victoriaanse tijdperk

Op zondag 15 december staat de binnenstad van Tiel weer in het teken van het Dickens Festijn. Dit jaarlijks terugkerende evenement wordt elk jaar groter en is inmiddels uitgegroeid tot een waar straattheater spektakel. In 2003 begonnen als activiteit in de Weerstraat, ondertussen loopt het Dickens Parcours door een groot deel van de binnenstad.

 Schapen, kippen en geiten lopen tussen de spinsters en mandenmakers alsof het nooit anders is geweest. De straten zijn voorzien van stro, lange onderbroeken hangen te drogen en de straatschoffies maken het gebied onveilig. Het werkvolk neemt, zoals het hoort, de pet af voor deftig gedoe en andere notabelen. En kooplui bieden hun waar aan: antiek, boeken en kunst, tierelantijnen en kanten baleinen. De geuren van punch en gepofte kastanjes wijzen u de weg naar het Dickens van Tiel. En daartussen, ergens, loopt Scrooge, de norse oude man, die niet van kerstmis houdt en waar het ooit mee begon.

De afgelopen weken is er volop gepast, gewassen en gestreken. Naaidames lieten hun machines snorren, zetten knopen aan of legden een extra zoompje in een rok. 200 figuranten worden gehesen in kledij van een eeuw terug.

Zondagmorgen 15 december zullen zij Tiel omtoveren in een 19e -eeuws decor. En als de figuranten dan langzaam uit zwermen en de eerste Christmas Carols door de straten klinken, dan komt die sfeer werkelijk tot leven. Voor Willie Gruijthuijsen is het héél vroeg dag, hij vertrekt al om 6 uur met zijn tractor met daarachter “zijn boerenerf uit het verleden” vanuit Valburg richting Tiel. Waar hij dan rustig zijn boerenerf opbouwt op de Groenmarkt. “Omdat het zo gezellig is”.

Naast de vele koren, dansers en de inmiddels bekende arrenslee, waar u gratis een ritje mee mag maken, is er elk jaar iets bijzonders. Wat het dit jaar zal zijn is nog een verrassing, dus mis het niet en kom het zelf ervaren…

De organisatie is in handen van Ondernemersvereniging Hart van Tiel en vele vrijwilligers.

 

Neem voor meer informatie een kijkje op de website.