Een knipoog naar het verleden

Een knipoog naar het verleden
Nieuws

Met een ferme ruk werd een groot plakkaat onthuld in het Scheidingsstraatje te Tiel. Hierop het verzoek om “haar gevoegh op de secreeten off afgeleegene plaatsen te doen”. Een publicatie uit 1871. Dit is een van knipogen naar het verleden, die men uiteindelijk in de 13 steegjes van Tiel zal gaan terug vinden. Zondag 1 juli werden de eerste drie onthuld.

Onder de bezielende leiding van historicus Emile Smit werden zo’n 50 mensen door de “krochten” van Tiel geleid. Markante steegjes, die allen verhalen herbergen, die de moeite waard zijn om naar het heden te brengen. Zoals de publicatie uit het Scheidingsstraatje, overigens opgevist door Huub van Heiningen, de schatgraver van de Tielse geschiedenis, die ook dit juweeltje naar boven haalde.

In de Marktgang was het verleden op eigenzinnige wijze zichtbaar gemaakt door de jonge Tielse kunstenaar Nazif Lopulissa. Samen met jongeren van Mozaiek maakte hij de afgelopen dagen op de dichte gezette ramen van de Hema een link naar de visafslag en de oude haven die het Plein ooit was. (Binnenkort heeft Nazif trouwens een expositie in de Kunsthal te Rotterdam, maar dit terzijde).

Vandaar ging het verder naar de Korte Nw Steeg. Een steeg die ook een belangrijke rol speelde tussen de oude haven en de kade aan de Oliemolenwal. In deze steeg kreeg Waardevol Tiel en  Ondernemersver. Hart van Tiel te maken met een aantal rommeligheden. Want een knipoog is mooi maar de steeg moet er natuurlijk ook een beetje beter uitgaan zien. Gedeukte opbouw brievenbussen, graffiti en veel dichtgezette ramen. Voor alles is een oplossing, zo werden de gedeukte brievenbussen in samenwerking met de pandeigenaren netjes inpandig gemaakt. Werd de graffiti verwijderd en werden de dichtgezette ramen gebruikt voor de knipoog. In deze ramen zijn nu allerlei details te zien van oude kranten en kaarten van Tiel met daarop de brillen uit die periode. En zo is de huidige brillenzaak, op de hoek van de Korte Nw Steeg en de Voorstad, gelinkt aan het verleden. Iets verderop in het straatje zit nog een piepklein puitje van een pandje, dat al voorkwam op de kaarten van Blaeu uit 1650. Dit pandje herbergde ooit het kleinste café van Tiel. Slechts 37 vierkante meter. Arnoldus heette de uitbater en al gauw kreeg het kroegje de naam Nol in ‘t Hol. Als men nu een blik naar binnen werpt is dit oude cafeetje weer te aanschouwen.

Tiel krijgt steeds meer elementen, die de stad recht doen en vooral het verhaal vertellen van verleden, heden en soms zelfs de toekomst. Hart van Tiel gaat samen met Hart van Tiel verder met de overige 10 stegen, zodat we straks kunnen dwalen langs oude verhalen.