Vier Woorden in de Tijd tegels zijn donderdagmiddag met wethouder Ben Brink in de Weerstraat onthuld. Een traditie vanaf 2016 die dit jaar voor de vierde maal plaats vond.
Elk jaar kiezen de leerlingen van Havo4/VWO4 van het Lingecollege Lyceum hun woord van het jaar. Na eerst zich uitgebreid verdiept te hebben in de taal en de vormgeving van taal. De docenten van CKV (Cultureel Kunstzinnige Vormgeving) leiden ze 6 weken lang behoedzaam langs de Gutenberg Bijbel via Boem Paukenslag richting rapper Snelle. Daarna is de keuze aan de leerlingen, zowel qua woord als vormgeving.
Woorden. We gebruiken ze dagelijks om ons verstaanbaar te maken, maar vooral om begrepen te worden. Een vreemde taal bezorgt ons hoofdbrekens en wordt al gauw ondersteund door heftige gebaren en steeds luider spreken, om de ander maar duidelijk te maken wat we bedoelen.
Maar soms is het best handig als je een taal beheerst, die de ander niet kent. De jeugd is hard op weg. Hadden we vroeger een paar woorden die alleen de jeugd gebruikte, tegenwoordig zijn het hele zinnen, hele gesprekken, waar de ouderen onder ons niets meer van begrijpen en dat begint al bij 25+.
Dit jaar is het niet anders. De winnende woorden die dit jaar vereeuwigd worden zijn: Loesoe, Drip, Joejoe en Fuifje. Prachtige woorden, maar wat betekenen ze? Loesoe, een ontwerp van Stein van Eck staat voor weggaan. Romy Westerduin kwam met Drip. Drip wordt gebruikt als iets er goed uitziet, de goede energie heeft, als iets swag (gelikt) is. Joejoe zegt de jeugd als men weggaat. Een een frisse opvolger voor het versleten doei. De Joejoe die in steen wordt gelegd is van Marc Cornelissen. Het fuifje van Britt van Kalkeren is het woord fissa van 2018, oftewel een feestje. Maar we kunnen hier de jeugd even terugfluiten, want dit is natuurlijk geen nieuw woord. Dit is pure nostalgie. In de jaren 70/80 van de vorige eeuw waren er ook fuifjes. Meestal in een schuur met strobalen met iemand die plaatjes kon draaien en waar we elkaar schuifelen leerden. Heerlijk dat zo’n “oud” woord weer helemaal van 2019 is.
Hele artikel lezen, of foto’s bekijken? Klik hier!