We staan ook tijdens deze lockdown graag voor u klaar!

Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Corona, woord van het jaar, ook voor de jeugd

Corona, woord van het jaar, ook voor de jeugd

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Corona. Het meest gekozen woord door de 4Havo en 4VWO studenten van het Lingecollege Lyceum te Tiel. Ook zij zullen 2020 herinneren als het jaar van de verwarring, de onzekerheid, de lockdown, het online onderwijs. Alles was anders dit jaar. Het heeft grote impact op iedereen, maar zeker ook op de jeugd, die hun sociale leven stil gezet zag worden, juist op het moment, waarin alles om je vrienden draait.

Gelukkig mochten ze na de zomer weer naar school en werd er weer “normaal” les gegeven. Bij het vak CKV (Cultureel Kunstzinnige Vormgeving) verdiepten ze zich 6 weken lang in de ontwikkeling en vormgeving van taal. De docenten namen ze mee langs de Gutenberg Bijbel via Boem Boem Paukenslag naar rapper Snelle. En ze zagen de woorden en stijl veranderen door de tijd. Want elke periode, zelfs elk jaar, kent haar specifieke woorden. Sommigen verdwijnen weer, anderen zijn blijvertjes.  Na deze inwijding in de schoonheid van taal was het aan de studenten. Kies het woord van deze tijd en laat zien hoe dat woord er uitziet, met krullen, hoekig, strak, rond, gek.

Kwamen in voorgaande edities van Woorden van de Tijd (dit is het 5e jaar) veel woorden voort uit de raps, nu waren er duidelijk meer nieuwsitems. Met natuurlijk Corona voorop. Maar ook BLM (Black Lives Matter) en Boomer (oudere generatie) hadden indruk gemaakt. Daarentegen behoren de andere 2 woorden, Shank (scherp/puntig/mes) en Simp (loser, die zich onderdanig naar vrouwen gedraagt) echt tot de straattaal. Deze 5 woorden in allerlei uitingen werden voorgelegd aan de jury, tw : Caro Agterberg (vormgever),  Karin Eetgerink (beleidsmedewerker Kunst en Cultuur, gemeente Tiel) en Michiel van Luijn( kunstenaar en mede eigenaar van Van Luijn Natuursteen). Zij keken slechts naar de vormgeving, die de betekenis van de woorden het beste tot zijn recht deed komen  en haalden daar de 3, in hun ogen, grafisch besten uit.

Tromgeroffel. De winnaars van Woorden van de Tijd 2020 zijn:
Corona door Sofie van Rooij – Simp door Manu Krishnadath – Boomer door Mingus Termeer.
Van Luijn Natuursteen zal deze 3 woorden van 2020 wederom uithakken voor de eeuwigheid. Begin volgend jaar zullen ze aan het plaveisel van de Weerstraat in Tiel worden toevertrouwd. Als corona het toelaat zal de onthulling plaatsvinden in het bijzijn van de winnaars.

En nu maar hopen dat de kinderen van deze winnaars aan hun ouders zullen vragen als ze door de Weerstraat lopen: “Wat betekent dat dan, corona?” En dat ze dan in hun brein moeten afdalen en denken, “ja, hoe was dat ook al weer?”.

Woorden van de Tijd is een initiatief van Hart van Tiel, ism de Gemeente Tiel en de Rabobank.