Kom op koopzondag 22 december de laatste kerstinkopen doen!

“Laten we samen nieuwe Tielse geschiedenis gaan schrijven”

Hieronder vindt u een overzicht van alle projecten voor het aantrekkelijker maken van de (binnen)stad. Een aantal projecten zijn reeds afgerond, andere projecten zijn nog in volle gang. Ga met de muis over de tegeltjes heen en u leest meer informatie over het project.

Voor vragen of informatie over de projecten kunt u contact opnemen met:
Gert-Jan van Ingen, Binnenstad manager
Mobiel: 06 30995226
E-mail: gingen@hartvantiel.nl

Lopende projecten

Laden…
  • Glasmozaïek Fruitcorso

    Plekken in de stad markeren door mooi ingepaste kunst. Als eyecatchers in de stad.

  • Woorden van de tijd

    Een plein in de stad met woorden van de tijd. Waardoor de taal van de jeugd van vandaag maar ook van volgende jaar en in de toekomst herkenbaar is in de stad.

  • Fruitbomen in de stad

    Om de eigenheid van Tiel te benadrukken en een onderscheid te maken met andere provinciesteden wordt het fruitaspect letterlijk omarmd met als doel, Tiel het uiterlijk te geven van dé fruitstad van Nederland. Met een hoogstam fruitpark in het centrum en leiperen in de stegen en naar het centrum toe.

  • Langste boomgaard van Europa

    De ontwerpwedstrijd “Maak Gelderland Mooier”, uitgeschreven door de Provincie, werd in 2017 gewonnen door Caro Agterberg met het project “De Langste Boomgaard”. Een idee om “de oprijlaan” van Tiel en omgeving, oftewel de restruimte langs de A15 en Betuweroute te voorzien van eigen DNA (fruitbomen). Het project kent grote stakeholders zoals ProRail en RWS. Echter, de neuzen staan inmiddels dezelfde kant op. Verwacht wordt dat in de komende jaren men weer kan ervaren dat de Betuwe in bloei staat, zowel in de stad als ook langs de snelweg.

Afgeronde projecten

Laden…
  • Korte Nieuwsteeg

    Tot het komen van een aantrekkelijke binnenstad waarbij de historie waar mogelijk benadrukt kan worden en dit geldt zeker voor de vergeten stegen van Tiel.

  • FlipPas

    Tot het komen van een goed functionerende stadspas ,welke het winkelen in Tiel aantrekkelijker maakt.

  • Concept-store Make!

    Tot het komen van een modelwinkel anno 21e eeuw in de binnenstad, waar alle nieuwste zaken op retailgebied beleefd kunnen worden, zowel door de consument als door de ondernemer.

  • Sfeerverlichting winkelgebied

    Door middel van verschillende soorten verlichting en hier en daar een overkapping meer sfeer en allure terugbrengen in de stad.

  • GePEERsonaliseerd

    Het succesvolle evenementen Corso Tiel nog meer te verlengen.

  • City Tiel App

    Met de City Tiel app is in één oogopslag te zien is, wat er vandaag te doen is in Tiel. Met deze app kunnen wandelroutes worden afgelegd door de historische binnenstad, architectuur route etc etc.

  • Levensverlenging Corsobeelden

    Parkeerplaatsen eye-catchers geven, zodat oog geleid wordt naar kunst ipv desolate plek.

  • Taal van de streek

    De streektaal terugbrengen in stad. Als eigenheid van het gebied.

  • VVV Kiosk behouden

    Bijna was de oude kiosk op de Veemarkt ten prooi gevallen aan de sloophamer. Maar oplettende burgers konden dit voorkomen en in 2020 is de oude VVVkiosk met vereende krachten weer in oude glorie hersteld.

  • Sfeerverlichting Plein

    Na de grote uitbreiding van de sfeerverlichting in het winkelgebied verdiende ook het horecaplein een opknapbeurt. De bomen hangen nu weer vol lichtjes en dat maakt “een drankje doen” toch net wat gezelliger in de wintermaanden.

  • Flipje goes Fashion

    De modewedstrijd “Flipje goes Fashion” een initiatief om Flipje net zo beroemd te maken als Manneke Pis te Brussel. Uit verschillende delen van het land kwamen ontwerpen. Uiteindelijk is als Matroos, ontworpen door Magnifiek te Arnhem, als winnaar uit de bus gekomen.

  • Flipje poppen tbv Nacht van Flipje

    ‘De nacht van Flipje’ de theatervoorstelling tgv 50 jaar Theater Agnietenhof was de aanleiding. De houten poppen deden dienst om aandacht te vragen voor deze bijzondere voorstelling. Sindsdien duiken ze telkens op. Tijdens de corona crisis werden ze gebruikt als handhavers van het eenrichtingsverkeer.

  • Kunstwerk Oliemolenwal

    Op de hoek van de Oliemolenwal stond al jaren een leegstaande loods. Onder de graffiti en klaar voor de sloop. Nazif Loupilissa maakte een ontwerp en gaf het samen met jongeren van Mozaïek een frisse look. De sloophamer is inmiddels langs geweest, dus dit tijdelijk kunstwerk is alweer verdwenen. Nu zal ook dit niet zo fraai stukje Tiel weer een mooie aanblik krijgen.

  • Ponsioen aan gevel

    De Tielse schilder Johan Ponsioen heeft in de jaren dertig verschillende Betuwse “koppen” vastgelegd. Velen zijn verdwenen in privé bezit, een enkeling is nog terug te vinden in het Streekmuseum. Gelukkig gaven de erven Ponsioen toestemming, om de drinker en de kerseneter groot af te beelden op de Tielse gevels. Te vinden op het Plein en aan de Damstraat.

  • Scheidingsstraatje

    In het Scheidingsstraatje vindt men een oud decreet. De ons helaas ontvallen oud journalist Huub van Heiningen heeft deze tekst opgegraven tijdens dagelijkse speurwerk in het regionaal archief. Het verteld het verhaal van een wel heel welriekend straatje.

  • Flipje pakken

    Promotie van Flipje. Aandacht genereren rondom het unieke fenomeen Flipje door het beeld van Flipje op gezette tijden te transformeren (zgn. ‘manneke pis’ effect).

  • Marktgang

    De meeste stegen zijn heel oud en komen nog voor op de kaarten van Blaeu (1649). De marktgang is echter nog een “jonkie”. In deze steeg zijn door kunstenaar Nazif Loupilissa i.s.m. met jongeren van Mozaïek vissen aangebracht als verwijzing naar de vismarkt op het plein.

  • Ruiterstraatje

    De Ruiterstraat had een grijze wand met talloze dichtgezette ramen. Nu hangt er een bijzondere verzameling van borduur-patronen uit de bijzondere collectie Landwehr-Vogels. De gehele collectie is te zien bij het Regionale Archief te Tiel.

  • Klompstraatje en Koornmarkt

    Kopstukken heette zijn expositie. Fotograaf Raphael Drent legde bekend Tiel vast in een prachtige serie foto’s. Na de tentoonstelling verdwenen ze in het archief. Tot 2019. Nu hangen er weer een aantal in de stad. Bekende Nederlanders met Tielse roots in het Klompstaatje en beroemd in Tiel aan de Koornmarkt.

  • Etalages Waterstraat

    Leeg stand is voor veel steden een probleem. Het ontsiert het winkelgebied. Gelukkig geven af en toe eigenaren toestemming om een winkelpui een bijzonder aanzicht te geven. Elke keer verandert dit natuurlijk weer als een pand verhuurd wordt. In de Waterstraat en Voorstad zijn er een aantal geplaatst (geweest).